sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Demoni, demonizare


Recitind romanul ”Demonii” al marelui Dostoievski, creatorul sintagmei celebre și definitorii, ”dacă Dumnezeu NU există, totul este permis” (din punct de vedere imoral și amoral, nota mea, tibi) am ajuns la punctul în care scriitorul acesta genial, se exprimă prin intermediul unei domnișoare de toată stima, Iulia Mihailovici: NU putea să-l provoace la duel, pe fostul său, șerb!
Asta este. Asta explică de ce mulți intelectuali de marcă, au reintrat în turnul lor de fildeș: nu mai văd cum să explice unui popor orbit ceea ce nu VREA să vadă. NU vor acești intelectuali, să se mai implice. Acești intelectuali de marcă, NU vor să-i mai provoace la duel, pe cei pe care îi cred nocivi și imbatabili, pentru că-i consideră șerbi. Adică, inferiori.
Nu le reproșez nimic. Mă întreb numai, dacă opera la care lucrează acum, pentru viitor, le validează atitudinea de acum. Poate da, poate nu. Nu știu.
Marele Noica, a spus că NU te poți lupta cu metereologia. Nici cu politica. Noica, greșea: dacă vrei, te poți lupta ȘI cu metereologia, ȘI cu politica. De efectele metereologiei, te ferești. Cu politicienii, LUPȚI! Dacă vrei. Dacă intelectualii, se retrag, boborul îi va urma întotdeauna, pe manipulatorii care-și fac mendrele tocmai pentru că intelectualii adevărați, au abandonat lupta.
De ce-ar mai lupta intelectualii? Cărțile LOR NU MAI SUNT INTERZISE și se pare că au cum să trăiască decent fără să se mai implice în lupta politică.
Au ajuns ȘI ei, să trăiască în propria lor țară individuală. Peste altă sută de ani, urmașii noștri vor vorbi despre orice, în afară de ce am reușit noi să facem, acum.
Știu că pun o întrebare inutilă: de ce credeți că demonizarea a devenit regula de aur a demonizatorilor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu