joi, 14 februarie 2013

SFÂNTUL VALENTIN


În ziua de 14 februarie, se comemorează şi doi martiri cu numele Valentin. Comemorarea lor a dat numele la o simpatică tradiţie, foarte răspândită în ţările anglo-saxone. Deoarece în Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, s-a considerat că sărbătoarea Sfântului (Sfinţilor) Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă, deci a iubirii dătătoare de viaţă. Sfântul Valentin a devenit patronul logodnicilor. Dar care Valentin? Oare preotul din Roma, care a fost martirizat în anul 268? Sau episcopul de Terni, care a avut aceeaşi soartă glorioasă cinci ani mai târziu?
Cel dintâi ne este prezentat ca un prieten al împăratului Claudiu Gotul, care l-a interogat personal în cadrul procesului. Răspunsurile limpezi şi convingătoare ale lui Valentin au răscolit şi gândurile împăratului; îndreptându-se către publicul ce era de faţă, a spus: „Ascultaţi vorbele înţelepte ale acestui om”. A fost totuşi condamnat la moarte, deoarece, între timp, l-a convertit la credinţa creştină pe însuşi prefectul Asteriu şi pe toată familia lui. Martirul a fost înmormântat lângă Via Flaminia, unde s-a ridicat şi o biserică dedicată lui.
Al doilea Valentin, episcopul de Terni, în timpul unei treceri prin Roma, i-a adus la credinţa creştină pe un filosof renumit, Cratone, şi pe trei tineri ucenici ai săi atenieni; acest zel l-a pus în primejdie de a fi uşor denunţat de către păgâni. Într-adevăr, episcopul a fost denunţat şi adus în faţa tribunalului, care l-a condamnat la moarte prin tăierea capului. Cei trei tineri convertiţi i-au dus trupul neînsufleţit la Terni, unde a fost primit cu mari onoruri de către înfloritoarea comunitate creştină de acolo.

Valentin este un nume latinesc, format din participiul prezent al verbului valeo – valere  = a se simţi bine, a fi în putere. În lumea anglo-saxonă, numele Valentin este sinonim cu Sweetheart – „îndrăgostiţi”, şi este atribuit felicitării pe care îndrăgostiţii şi-o trimit în ziua de 14 februarie. Creştinul adevărat doreşte să facă din fiecare clipă a vieţii sale o declaraţie de dragoste sinceră faţă de Dumnezeu, izvorul binelui.

16 comentarii:

  1. Te felicit pentru articol! Pana acum, pe unde am mai citit pe bloguri romanesti, toata lumea habar nu are dar da cu pietre!
    Papa Gelasius I în anul 496 a oficiat aceasta zi ca ziua Sf. Valentin, ca americani au preluat-o si au "comercializat-o" este alta poveste! Asa pot spune ca a fost si Craciunul si Pastele "comercializat", sau nu?
    Zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Minnie.
      Toată lumea vorbeşte despre Dragobete deşi acesta are o rădăcină păgînă (fiul Babei Dochia). S-a comercializat? Facem cadouri mai multe celor iubiţi! :)

      Ștergere
  2. sunt adevaruri bine si bune de stiut :)
    documentat articol draga Tibi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur că e bine de ştiut. :)
      n-am nici-un merit; am preluat articolul aşa cum este dar, este drept să am verificat cîteva date.

      Ștergere
  3. Bine de ştiut, toată această istorie. Păcat că totul s-a denaturat în modul acesta deşănţat, pe care îl vedem în zilele noastre. Ca şi alte sărbători, care nu mai a nimic sfânt.

    O zi bună, dragă Tiberiu! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. ☆.·´¯☆`·.¸¸☆.¸¸☆☆.·´¯☆`·.¸¸☆.¸¸☆☆.·´¯☆`·.¸¸☆.¸¸☆
    ✿♥✿♥✿♥✿♥✿♥✿♥✿♥✿♥✿♥✿♥✿♥✿
    Frumos! De la acelasi participiu vine si termenul voluptuos!
    Voluptuoasa lectura! Cling!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am ştiut de unde vine "voluptatea" :)
      Multu mult. Clong!

      Ștergere
  5. Nu stiu de ca nu pot scrie în continuare la comentariul meu, nu ma lasa! :)
    Am pus link la blogul tau cu acest articol.
    Sper ca nu te superi si esti de acord.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimeni nu poate să editeze răspunsurile. Nici măcar, eu
      Pentru linck, mulţumesc frumos. :)

      Ștergere
  6. Marturisesc ca nu stiam toate aceste lucruri. Multumim pt. informatii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimeni nu ştie tot tot tot. :)
      Învăţăm unii de la alţii.
      Şi pe mine mă ajută internetul, enorm!

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Relativitatea este firească, nefirească este relativizarea forţată.

      Ștergere