marți, 29 ianuarie 2013

Alchimia şi alchimişti (2) Trithemius


Marele Maestru

 Cei puternici cu adevarat sunt cei pe care nu-i vom cunoaste cu adevarat niciodata. O traditie strabuna, din timpurile pierdute in negura istoriei, sustine ca in fiecare generatie traiesc printre noi 18 drepţi care deţin harul divin. Ei nu stiu existenta harului si nu se vor cunoaste niciodata intre ei. Harul divin le va ajuta pentru a promova binele omenirii in generatia lor. Pana aici, legenda existenta in esotericul a cel putin 3 religii pe care eu le cunosc. Daca este sau nu adevarat nu vom sti niciodata; in orice caz, daca legenda ar fi adevarata, Johannes Trithemius ar fi putut fi unul din acesti oameni. Putin oameni, chiar si din cei mai avizati, au auzit de el, desi cu totii intr-un fel ne folosim de invataturile lui, chiar dupa 500 de ani. Cand veti vedea in timpul activitatilor voastre pe internet ecranul de mai jos 
trebuie sa stiti ca el se datoreaza in primul rand lucrarilor stiintifice ale lui Johannes Trithemius.
Johannes Trithemius (1462 – 1516) a fost calugar catolic german,stareţul manastirii Sponheim, langa Bad Kreuznach, in sud-vestul Germaniei. Johannes Trithemius, absolvent al celebrei universitati dinHeidelberg, s-a adapostit intamplator in aceasta manastire benedictina in timpul unei furtuni, manastirea fiind aproape o ruina, cu cativa calugari dezordonati, aproape morti de foame. Trithemius ramane la aceasta manastire si la varsta de 21 de ani devine staretul ei. In cativa ani manastirea devine cunoscuta ca centru de studiu, reusind in 10 ani sa posede una din cele mai valoroase biblioteci din Germania (mai mult de 2000 de manuscrise) . In 15o6, adica dupa ce a construit una din cele mai faimoase biblioteci scolastice si a reconstruit o manastire din ruine, asa cum se intampla mai intotdeuna ca o fapta buna nu este iertata niciodata, este nevoit sa paraseasca manastirea din cauza acuzelor de magie si lipsa de compatibilitate dogmatica. Din fericire, Episcopul catolic al diocesei din Würzburg, om cult si vizionar il recupereaza si-l numeste staretul manastirii Sf. Iacob din Würzburg (Schottenklöster – o misiune Scotiana in Germania). Johannes Trithemius va ramane in aceasta manastire pana la sfarsitul vietii lui.
Articol preluat de pe portalul http://politeia.org.ro/ unde găsiţi şi continuarea.

5 comentarii:

  1. foarte interesant ce am citit aici la tine...
    stiinta,cunoasterea,nu era intotdeauna vazuta cu ochi buni de catre cei care a caror cunoastere era redusa...
    citind ce ai scris mi-am amintit de "Numele trandafirului" a lui Umberto Eco...
    ma refer la atmosfera acelor vremi,desigur...

    RăspundețiȘtergere
  2. Umberto Eco a fost la un moment dat, unul dintre cei 18.
    În acest cerc restrîns, ar fi trebuit să intre şi IP Culianu.
    N-a mai apucat... A fost asasinat în 1991...
    Eliade a fost pentru scurtă vreme şi el, unul dintre cei 18. A fost descalificat pentru păcatele sale (politice) din tinereţe deşi, nimeni, repet nimeni, n-a reuşit să demonstreze implicarea sa în "gardă" .
    Citeşte dacă vrei şi mai ales dacă ai timp, "Pendulul lui Foucault" de Eco, unde şi Culianu, şi Eliade, sunt evocaţi cel puţin dpdv stilistic.

    RăspundețiȘtergere
  3. am notat! si eu vreau sa citesc "Pendulul lui Foucault"... Multumesc pentru informatii si recomandari!
    Noapte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noapte bună, CARMEN!
      Ce să facem? Toţi trăim între "vis şi ralitate".
      Eu trăiesc în "visul" cărţilor şi uneori, în "realitatea" călătoriilor. :)

      Ștergere