joi, 17 ianuarie 2013

Nicolae Iorga


Nicolae Iorga s-a nascut la data de 17 ianuarie 1871, la Botoşani, părinţii lui  fiind  avocatul Nicu Iorga şi Zulnia Aghiropol. Nicolae Iorga a devenit unul Iorga-1din cei mai proeminenti oameni de cultura ai României. Istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic, membru titular al Academiei Române. Nicolae Iorga a avut o activitate ştiinţifică prodigioasă, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii. Iorga este cel mai prolific istoric al românilor, autor a numeroase sinteze, culminate cu Istoria Românilor în 10 volume, pentru care a fost numit pe bună dreptate cel mai mare istoric al României din toate timpurile. Nicolae Iorga a fost absolvent al cursului secundar de la Liceul din Botoşani şi Liceul Naţional din Iaşi, apoi în numai un an termină studiile şi la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Iaşi (1889). Studiile superioare şi le desăvârşeşte în străinătate, la Înalta Şcoală de Ştiinţe Politice din Paris (1892), apoi la Berlin şi Leipzig, unde şi-a luat doctoratul în filosofie (1893).
La vârsta de numai 23 de ani, Nicolae Iorga devine profesor suplinitor, apoi, din 1895 este titular la catedra de Istorie a Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Iaşi.De numele său se leagă fondarea Institutului de Studii Sud-Est Europene (1914), al Institutului de Studii Bizantine, al Institutului de Istorie Uiversală. Pe 1 noiembrie 1928 este ales decan al Facultăţii de Litere şi Filosofie, iar anul următor, pe 1 martie, este ales rector al Universităţii Bucureşti. Din 1919 devine preşedinte al Comisiei Monumentelor Istorice, iar din 1924 ţine cursuri de vară la Vălenii de Munte.
Articol preluat de la Teofil. Citeşte mai departe AICI 
- - -
Citeşte şi la Gina un articol dedicat marelui istoric.

6 comentarii:

  1. Foarte frumos articol! (am înteles ca l-ai preluat, dar tot frumos este!)
    Istoria este asa de frumoasa si avem o istorie bogata! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietenul Teofil este doctor în istorie şi este o plăcere să-i citeşti articolele!

      Ștergere
  2. http://incertitudini2008.blogspot.ro/2013/01/linia-dreapta.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur sa vad evocari despre personalitatile culturii romane. Sa ai o seara frumoasa, Tibi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Promovez cu modestele mele posibilităţi un portal deosebit de valoros în care se găseşte istorie, literatură, istoria artei, politologie, literatură, revista presei româneşti şi străine şa.
      Noapte liniştită, Gabi!

      Ștergere