vineri, 1 martie 2013

Duzina de cuvinte - ZI


În această zi de mare sensibilitate, zi în care începe în sfîrşit primăvara, cred că este momentul să ne amintim de cel care ne-a încîntat sufletele de copil: este şi ziua naşterii lui Ion Creangă.
Îl mai ştiţi? Îl mai recitiţi? Ajunşi într-o pretinsă senzaţie de libertate şi într-un pretins moment  de maturitate, îl mai iubiţi?
Tare mă tem că nu, nu-i mai stăm alături Maestrului şi tare mă tem că mai mult stăm cu spatele la adevăraţii noştri autori de valoare, mai vechi sau mai noi.
Se pare că ne-am adaptat accelerat la acţiune, şi dăm la schimb visarea pe uitare, vai de noii, voi.
Şi doar pentru conformitate, amintesc: Frederic Chopin, Kokoschka, Ytzhak Rabin,  Solomon Markus, Hary Belafonte, s-au născut tot în această zi de primăvară. Aştept florile de măr.   

Postarea aceasta participă la provocarea dragei psi
Vă invit să participaţi. Nu este prea greu să te concentrezi asupra unui cuvînt din duzina propusă şi să dai frîu liber imaginaţiei pe o temă sugerată de acel cuvînt. Restul cuvintelor, vor veni de la sine într-un text închegat.  De ce nu încercaţi? 

17 comentarii:

  1. Da, din pacate nici macar elevii nu ii mai citesc pe marii nostri scriitori, isi iau rezumatele de pe net. Noi, adultii, nici atat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vorbit de curînd cu o profesoară de liceu (prietena unei cunoştinţe). M-am îngrozit cînd mi-a spus că predă limba şi literatura română. Nu mi-a venit pur şi simplu, să cred!

      Ștergere
  2. La mulți ani lor, în memorie...

    RăspundețiȘtergere
  3. in "lumea" de unde vin eu elevii (si nu numai) inca il iubeste pe Creanga, si mai mult decat atat, ii citesc pe marii scriitori.
    o sa ma intrebati, probabil, de unde vin, si o sa imi spuneti ca sunt norocoasa. asa e!
    e adevarat ca se promoveaza nonvalorile, dar am invatat sa alegem, a ramas in noi dorinta caracteristica unui "copil", de a cauta frumosul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Ştiu de unde veniţi: din lumea utopică a celor care încă mai cred în adevăratele valori. Lume mică dar, tare bună!

      Ștergere
  5. Noi trebuie să ne învăţăm copiii şi nepoţii să-l iubească pe Creangă! Ai mei mi-au "povestit" poveştile lui înainte de a mi le citi. Pot spune că am intrat în lumea basmului pe uşa "caprei cu trei iezi" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am avut bunici care să-mi povestească şi nici nepoţi cărora să le povestesc... :(

      Ștergere
  6. Eu îmi amintesc mereu de Nică. Este eroul meu preferat din literatura scrisă de Creangă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie îmi pare rău că nu scrii TU mai mult. Ai mare, mare talent!

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. ……(¯`•´¯)
      (¯`♥´¯) .✫´
      `*.¸.*´¸¸. “Hugs”

      Ștergere
  8. :)) Eu ma regasesc cateodata in povestile lui Creanga...

    RăspundețiȘtergere
  9. îmi aminteşti de emoţia cu care i-am vizitat minunea aceea de casă din humuleşti. făcând abstracţie de faptul că ozana numai frumos curgătoare nu este acum, spiritul marelui nostru povestitor este încă acolo, în motocei, covată, prispă, în fiecare lucruşor ce i-a stârnit mai târziu imaginaţia.
    nu, din păcate nu l-am mai citit demultă vreme, recunosc, dar nu pentru că l-am uitat... nu ştiu ce am făcut de fapt....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mă gîndesc siderat cum în viitor, copiii deveniţi maturi vor vizita cu emoţie, casele actualilor producători de desene animate oribile, care le încîntă copilăria, acum.

      Ștergere