sâmbătă, 3 august 2019

Coimbra


La fața locului am făcut numai scurte notițe, așa că voi cita din cartea deja amintită, Portugalia, ediția în limba română cu ortografia din carte
”Coimbra asezata pe o coasta a dealului Alcacava curgînd in drepta saraul mondego, acest oras ocupa al teilea loc pe tara,fiind recunoscut ca un sediu al universitatilor veichi din Europa. Prin tradiotie Lisabona si Porto sunt recunoscute ca orase de importanta ecconomicai politica, dar nici una nu areputerea de a concura pe plan cultural. Potrivit proverbului porughez se spune ca: Lisabona se distreaza Coimbra canta, Braga se roaga si Porto munceste. Romanii au fundat in acest loc, orasul numit Aeminium, oras care pe masura ce se dezvolta a trecut sub protectia orasului vecin, Conimbriga la 15 kilometri spre sud. Numele de Coimbra a fost adoptat dupa ce s-a distrus Conimbriga in anul 468. In secolul VIII arabii au dominat orasul fiind eliberea de Fernando cel mare de Castela, in 1604. In 1139, Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei a decis să mute capitala tarii in Coimbra, decizie care durat pona in 1256. Zona mai inalta a orasului cuprinde Universitatea, principalele monumente si cartierele vechi, unde multe secole se gaseste Coimbra incercuita de ziduri inalte. (...) Partea de jos a orasului e mai mult o zona populara, comerciala si foarte agitata.”
Noi am urcat cu autocarul pînă la Universitate apoi după o scurtă pauză am pornit către orașul de jos pe niște pante destul de abrupte, pe alocuri ajutați de șiruri de trepte. Am făcut și ceva poze frumoase, lumina bună m-a ajutat în acest sens.









Am trecut și pe lîngă vechea catedrală.
Îmi mai aduc aminte că numărul studenților trece de 24 de mii, iar turiștii sunt întîmpinați la autocar de studenți îmbrăcați în uniforme,  care vînd  pixuri frumos împodobite. Și bineînțeles suntem și aici invitați la fado,  Coimbra fiind adevărata patrie a acestui gen muzical, fado care diferă de fado-ul de la Lisabona, de exemplu.
Ajunși în partea de jos a orașului iar am primit ceva timp pe cont propriu, după ce am văzut un spectacol stradal oferit de studenții de la medicină pe care l-am filmat dar nu pot să-l postez aici, că nu mă lasă mașinăria asta afurisită.  
Silvia s-a dus împreună cu Robi la o catedrală, dar eu am preferat un loc la umbră...  
 Am ajuns la hotel. Tandemul s-a dus după tîrguieli că oferta hotelului este cam scumpă și banii s-au cam dus.
A fost frumos pînă aici, mai avem și mîine o zi, dar mai lesne, așa, ca pentru niște turiști fericiți dar destul de obosiți...
Urmează Fatima

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu