marți, 15 ianuarie 2013

Lucruri mai putin cunoscute despre Eminescu


"Traind in cercul vostru stramt, Norocul va petrece, Caci eu in lumea mea ma simt, nemuritor si rece..."
Poate că n-ar strica dacă am şti despre Eminescu şi lucrurile despre care nu se vorbeşte (prea mult).
“Nu a fost surprinzãtor pentru mine, atunci când, la întrebarea , ce cunosc tinerii despre activitatea culturalã, politico-socialã si istoricã a lui Eminescu, tinerii au vorbit tot timpul despre poezia si despre mondenitatile lui. De restul activitãtii nu stiau mai nimic. Înainte de a mã grãbi sã-i discreditez, m-am gândit la modul cum este predat Eminescu în scoalã. “Poetul nepereche”, “Cel mai mare poet”, “Personalitatea completã a culturii românesti” etc. Dacã adãugãm la zecile de epitete pe care le rosteste la orã un profesor si interminabilele comentarii pe care bietul elev trebuie sã le înghitã cu toptanul fãrã prea multe întrebãri, avem o imagine a modului defectuos în care va fi perceput Eminescu de copii.
Nici un profesor nu mi-a argumentat vreodatã de ce Eminescu este un poet atât de mare. Nici unul nu mi-a spus cã jurnalistul Eminescu era cel putin la fel de profund ca poetul Eminescu. Poate nici ei nu stiau aceste lucruri. Dar cei care fac manualele de asa naturã stiu exact care este adevãrul si actioneazã în consecintã. Dar membrii Academiei Române stiu si mai bine ce înseamnã sã scoti tone de cãrti despre poezia lui Eminescu, evitând pe cât se poate de dibaci texte la fel de importante în care se pune degetul pe rana societãtii românesti si se dau solutii de vindecare. Modul defectuos sau intentionat defectuos în care se predã Eminescu echivaleazã cu un atentat asupra culturii si istoriei românesti. Atentat, care este tot mai minutios elaborat în laboratoare obscure si a cãrui fatã începem sã o întrezãrim în manualele alternative pe care le cunoastem cu totii. Nu vorbim aici despre prezentarea lui Eminescu numai în scoala primarã, gimnaziu sau liceu, ci si în universitãti. Otrava împrãstiatã ajunge cu mare usurintã în toate revistele literare si culturale. Marii oameni de culturã cad în capcana acestor denigrãri mârsave.
Eminescu trebuie prezentat copiilor în cu totul alt mod. Nu de poetul genial are atâta nevoie copilul cât mai ales de luptãtorul neostenit pentru neam si tarã. M-as bucura ca în loc de recitãrile papagalicesti ale poeziilor lui Eminescu, lumea sã reproducã tot mai mult textele sale politice, sã ia aminte la lupta si la jertfa sa.
Atunci când vom întelege cu adevãrat destinul celor mai mari fii ai acestui neam, si vom urma exemplul lor, România va deveni o tarã puternica.”
Merită să citiţi mai departe, AICI Semnat: Diana Ciulei
Vremuri noi, metehne  vechi. Ca şi atunci, şi acum oamenii valoroşi sunt puşi la zid de frăţiile ntrebniciei şi asasinaţi moral şi fizic  după acelaşi calapod.
Deşteaptă-te române!
L-au evocat îngereşte şi au fost trimişi şi ei, la îngeri...

6 comentarii:

  1. Foarte frumosa postare ai scris! Cui nu îi place Eminescu?
    Spune-mi te rog, este adevarat ca l-au dezgropat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este de fapt un articol scris de altă persoană, articol la care fac trimitere.
      Nu am cunoştinţă despre aşa ceva.

      Ștergere
  2. da...Eminescu a iubit tara asta,a suferit si a luptat cu ascutisul cuvintelor lui pentru ea...
    inspirat articol Tibi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-au mătrăşit şi pe el ca şi pe Caragiale şi ca pe mulţi mulţi mulţi alţii. :(

      Ștergere
  3. Eu cred că este corect , moral și patriotic ca elevii să citească poeziile lui Mihai Eminescu. Dureros este cî memorarea versurilor a devenit ceva extrem de „dificil„, spun asta, deoarece tinerii profesori lasă recitarea , implicit memorarea la alegerea copilului- vrea, bine, nu vrea..
    Publicistica eminesciană nu este la îndemâna oricui.. cred că ar trebui să fie studiată în școlile de jurnalism.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect de acord cu acest punct(e) de vedere. Problema este că Şcolile de Jurnalism predau "comunicarea" adică de fapt metode subtile de manipulare.
      Eminescu trebuie cunoscut ca întreg, nu pe bucăţele.

      Ștergere