luni, 5 decembrie 2011

Păpuşa

Acest cuvînt care ar trebui să inducă ideea de frumos, de sublim, de naivitate cu ochi senini, a căpătat în timp, şi alte înţelesuri…
Păpuşa nu mai este doar o jucărie la îndemîna naivităţii copiilor cu ochii aţintiţi spre puritate. Nuuu, păpuşa a devenit simbolul suprem al manipulării. Păpuşari se numesc cei care trag sforile din umbră, iar cei care duc la îndeplinire - traşi de sfori - planurile lor, se numesc marionete. Boborul este marea massă de păpuşi trase pe sfoară.
Tot păpuşa a devenit purtătoarea de cuvînt a cupidităţii mercantile. Vă amintiţi isteria Barbie?
Din păcate, sensul de puritate al termenului păpuşă, a fost denaturat de grobieni către conotaţii vădit sexuale. Sau la fel de rău, termenul de păpuşă a căpătat aură de curtenie în mintea fanţilor de mahala.
Păpuşa a fost la un moment dat, obiectul de dispută al feministelor fără frontiere. În mintea acestor doamne, este o discriminarec dacă pui numai fetiţele să se joace cu păpuşi, iar băieţeilor să nu le dai acces la aceste gingaşe jucării.
Poate că mai sunt şi alte exemple negative de denaturare a sensului acestei fascinante jucării. Prefer să mă gîndesc totuşi, numai la sensul pur şi adevărat al păpuşii. Mîine este ziua în care sute de milioane de fetiţe din toată lumea aşteaptă cuminţele, cadouri. Sper că multe dintre ele vor primi dacă asta doresc, păpuşi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu