joi, 12 iulie 2012

Noi suntem români

Nunta nepoatei mele s-a desfăşurat la un hotel elegant, de cinci stele, Metropolis. Au fost oaspeţi mulţi, aproape trei sute: tineri, bătrîni, în floarea vîrstei şi piciloi. Toţi îmbrăcaţi la patru ace şi radiind fericire. Cel mai mult mi-au plăcut cei din “clanul maramu”, rude de-ale părinţilor mirelui. Două vajnice femei din acest clan, au venit îmbrăcate în portul specific: bluză albă, fustă înflorată, basma, iar una dintre ele chiar şi cu opinci. Au încins o dănţuială pe cinste şi mă bucur că am fost pe fază ca să o filmez. Chiar m-am simţit mîndru că mai există oameni în ţara asta care se simt români şi afirmă acest lucru cu fruntea sus. 
Vreau să vă spun că după ce-au dansat de cîteva ori, femeile acelea s-au dus în cameră şi s-au schimbat în straie obişnuite. Bunul lor simţ ancestral le-a dictat totuşi, că nu se cuvine să faci notă discordantă ostentativ. Le-am îmbrăţişat pe amîndouă şi le-am spus că le iubesc. Tare s-au bucurat şi deja am o invitaţie la o nuntă tradiţională în Maramu’. Abia aştept să ajung. :)

Voi aţi fost pe la vreo nuntă în stil tradiţional?

4 comentarii:

  1. Da, si spun cu mana pe inima ca a fost cea mai frumoasa nunta la care am participat! Era in Maramures- la biserica, nasa (desi unguroaica din Covasna!!!) s-a imbracat in frumosul port morosan; eu nu am putut rata asa o ocazie, am cautat prin tot satul un costum traditional, iar pozele de atunci imi sunt tare dragi... Si vreau sa adaug ca, si la Covasna, in comunitatea romaneasca, inca se pastreaza traditiile de nunta; inca se mai vad calareti imbracati in straie populare care cer mireasa... Nu mai vorbesc de celebra Nedeie anuala (http://www.ziare.com/sfantu-gheorghe/articole/nedeia+mocaneasca+covasna)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, înseamnă că nu trebuie să scap evenimentul nicicum.
      Am mai fost prin Maramu, drept e că-i destul de multişor de-atunci dar tare dragi mi-e oamenii de-acolo.
      Am fost şi prin Covasna, am fost cam peste tot.

      Ștergere
  2. Fain de tăt!!

    Am fost în Maramureș, nu la o nuntă, dar îmi place mult portul.
    Mi-am dorit o bluză ca în filmulețul tău, n-am găsit. Mai sper!
    p.s. la nunta fiului meu, în Ardeal, am învățat să dansez„ brașoveanca„!

    Minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întreaga nuntă a fost filmată de o echipă de profesionişti.
      Sîc şi iară sîc, am fost singurul care a filmat această scenă deşi, mulţi au filmat diverse momente care cu telefonul, care cu alte aparate.
      Poate voi învăţa şi eu să dansez. :)

      Ștergere