miercuri, 8 octombrie 2014

Xlendi

Oraşul Victoria pe care tocmai îl părăsim cu imaginile Citadelei încă prezente în minte, este - ca toată Malta de altfel - aşezat pe o zonă colinară cu pante nu prea abrupte. Cum Citadela este situată pe cel mai înalt punct al insulei  - 411 metri, coborîm către Xlendi, mică dar foarte cochetă staţiune turistică aşezată într-un golf mititel, pe direcţia sud-vest. Nu ne trebuie prea multă vreme să ajungem – am mai spus că Malta fiind destul de redusă ca întindere terestră, distanţele dintre localităţi sunt foarte mici.
Vom prînzi la restaurantul hotelului St. Patrick unde vom avea de ales între trei meniuri: peşte, pui, sau vegetarian, adică paste. Două doamne au întîrziat şi cum locuri la alte mese nu mai sunt, au cerut permisiunea să stea la masa noastră. Bineînţeles, cum să nu? Şi ne punem pe povestit. Doamnele, între care cea mai în vîrstă avea – şi mai are J - 81 de ani, cam cu asta îşi ocupau tot timpul: călătoreau!
Masa a fost foarte gustoasă şi bine asezonată cu vin la alegere: alb demidulce sau roşu demisec. Buneeee amîndouă! Cum doamna aceea mai în vîrstă nu bea, mi-a oferit mie paharul său de vin. Cum să refuzi o doamnă atît de amabilă? Nu se face! J . La desert, un soi de ruladă de îngheţată cu un soi de cozonac însiropat cu fructe de pădure pe margini. Bun.
După desert avem timp pentru o sticlă de rose local, savurat pe terasa restaurantului, terasă cu vedere la un mic golf unde sunt ancorate, ce altceva? ambarcaţiuni de plăcere de diferite dimensiuni, pentru toate pungile. Am luat un rustico Rose 2013, vin local care cu una sticlă de apă minerală a costat în total, 20,25 euro. Vinul este adus într-un recipient-termos în care sticla stă bine strînsă ca într-o menghină, ca să nu permită căldurii de afară să o încălzească. Nu apă care se scurge pe sticlă, nu alte inconveniente. Simplu şi eficace. Tare bun vinul! M-aş putea obişnui cu el J .
Un cuvînt despre locuitorii din Gozo. Ei pretind că-s altceva decît maltezii. Adică mult mai cinstiţi – dacă acest lucru se poate închipui – şi dacă vor, pot vorbi o limbă pe care maltezii nu o înţeleg, se pare. Oricum, au acceptat cu greu să fie alipiţi de Malta dar, se pare că n-au avut încotro. Oricum, Regina Angliei şi papa Ioan Paul al II-lea au avut relaţii speciale cu locuitorii acestei insule. De ce? N-am aflat.

Toţi teologii din lume, caută raiul. Să-l caute! Uneori, raiul este aşa de aproape de noi, că nici nu ne dăm seama: o plimbare frumoasă, o legendă savuroasă bine povestită, o masă nepretenţioasă dar bine gătită, un pahar de vin bun savurat împreună cu persoana iubită, cu o privelişte mirifică în faţă. Nu? 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu