miercuri, 18 octombrie 2017

Guadalest 1

Este o mică localitate populată cu vreo două sute de locuitori (chiar mai puțin de atît) dar care atrage anual, mai ales în plin sezon, milioane de turiști. Atracțiile principale fiind cele șapte muzee printre care un muzeu al condimentelor!, care mai de care mai originale. Înainte de a vizita Guadalest, am făcut un scurt popas la un magazin din afara localității unde așa cum spune Olga, putem cumpăra suvenire muuuult mai ieftin. Așa o fi!



Noi am vizitat (contra plată) mai întîi, Museo de Miniatura MICROGIGANTE unde sunt expuse operele artistului Manuel Ussa. Greu de imaginat cum a realizat acesta, de exemplu, o biblie deschisă în secțiunea unui fir de păr, sau Cele trei Grații ale lui Rubens reproduse pe vîrful unei mine de creion, sau o furnicuță cîntînd la vioară, sau un autoportret sculptat pe un bob de grîu, sau o pictură de El Greco realizată pe un bob de orez, sau atîtea alte miniaturi microscopice care nu se pot vedea decît prin intermediul unor lupe extrem de puternice. E o experiență unică în viață să vezi astfel de minunății.



Apoi am vizitat (tot contra plată) Museo de Antonio Marco. Se pare unic în lume, acest muzeu aflat într-o vilă cu parter și două etaje, etalează cîteva sute de scene din viața cotidiană a artistului și a familiei sale, realizate sub forma unor diorame în care păpușile reprezintă aievea pe artist, pe mama sa, pe soția sa, în interiorul unor camere sau ateliere. Toate miniaturile sunt realizate din materiale adecvate, respectiv paharele din sticlă, tacîmurile din oțel, pantofii din piele, hainele din stofe bumbac sau mătase, mobilierul din lemn, etc, etc, etc. Plus o uluitoare colecție de automobile, biciclete, arme albe sau arme de foc, toate realizate la dimensiuni de unu, doi, trei centimetri, rareori puțintel mai mult, deseori la dimensiuni milimetrice. În afară de scenele cotidiene, muzeul etalează inclusiv diorame din natură. N-am avut voie să fotografiem dar am cumpărat un CD (care nu știu de ce, refuză să ruleze pe vechitura mea de calculator)... În fine. 
Pentru o idee, dau un LINK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu