luni, 27 august 2012

Dacă m-ai cunoaşte


Dacă mă găseşti în lumea virtuală şi-ţi place cum sînt, ai vrea să mă întîlneşti în lumea reală? Dacă m-ai cunoaşte în lumea reală, ai vrea să ştii cum sînt în adevărul meu? Precis ai reuşi să diseminezi între ideea ta despre mine şi realul care sînt eu? Te asigur că potrivit părerii mele, NU!
Sînt prezent în lumea virtuală de o bună bucată de timp. Probabil de vreo şapte ani, poate de mai multă vreme. Primul blog pe care am comentat, a fost blogul domnului Pătrăşconiu. Apoi, am avut onoarea de a comenta primul, pe blogul domnului Teofil. Am fost găzduit cu generozitate, pe blogul doamnei Nora cu vreo 40 de postări. Apoi, am hotărît să-mi fac şi eu, un blog propriu. Au trecut de atunci şi pînă acum, vreo trei ani. Între timp, am mai făcut un blog pe Blog-spot, blog denumit de mine  – blog de fugă - exasperat fiind la un moment dat, de toanele WP.
Am mai deschis o fereastră către lumea virtuală, prin F B. Şi încă una prin stumble-şi nu mai ştiu cum, fereastră pe care o neglijez constant, în pofida repetatelor apeluri ale adminilor acestei ferestre de comunicare cu lumea, de a o folosi.
Ce vreau să spun? Simplu spus, cam asta: nu cred cîtuşi de puţin că lumea virtuală va putea să înlocuiască vreodată, lumea reală. Nu cred că în spaţiul virtual, prieteniile de circumstanţă oricît de motiva(n)te ar fi, se pot substitui vieţii reale.
Am intrat de puţină vreme, cam de un an, în clubul psi. A fost pusă în discuţie posibilitatea întîlnirii în real a membrilor acestui club. Şi?
Tot de puţină vreme, mă înscriu constant în alte două cluburi: clubul doamnei CARMEN şi clubul domnului Costin Comba. Pot motiva dar, mă abţin.
Am fost tentat să particip şi la provocarea de azi a doamnei Pandhoraa. Mă abţin deşi subiectul propus, îmi place foarte, foarte. :)
Am avut azi, 25 august 2012, încă o şansă extraordinară de a compara cele două lumi: lumea virtuală, vs lumea reală: am participat la o nuntă, nunta unui prieten care şi-a unit viaţa cu femeia care le va împlini destinul, amîndurora. Am comparat diversitatea umană în două ipostaze: nuntaşi reali pe de o parte, comunitate virtuală, pe de altă parte. Subiectul ar merita dezbătut dar nu relev decît un singur aspect: mult mai uşor intri în contact cu un necunoscut pe internet, decît la o întrunire la care presupunem că avem prieteni comuni, chiar dacă nu ne cunoaştem în mod direct!
Este a doua dată cînd aflu pe internet de plecarea unuia dintre internauţi. Tac pios în ceea ce ştiu numai din lumea virtuală despre plecarea din această lume, a lui Andy (RIP), soţul doamnei Rokssana, om pe care nu l-am cunoscut în real…
Se pot compara cele două ipostaze (virtual vs real)? Parcă nu-mi vine să cred.
Apoi. Am avut în decursul vremii, privilegiul de a cunoaşte în real din virtual, mai multe persoane. Dau numai două exemple: Doina şi Vero.
Şi mă întreb şi vă întreb: cît de mult ar fi diferită părerea ta despre mine, dacă m-ai cunoaşte în lumea reală?
Te pot asigura despre un singur lucru: lumea virtuală şterge sau măcar estompează, bariere care în lumea reală, sunt insurmontabile.
Iau drept martoră pe draga de Andreotti, care a afirmat limpede că ne iubim pur şi simplu, fără să aşteptăm nimic unul de la altul. :)

5 comentarii:

  1. parerea mea e ca nu poti compara doua lucruri diferite si diferite sunt lumea reala de cea virtuala...
    sa ma apuc acum sa insir diferentele ar fi inutil,le cunoastem...
    in lumea virtuala contactul cu o persoana este mai usor de stabilit,o gasesti de fiecare data in acelasi loc si ce este mai important interactionezi cu astfel de persoane in zonele tale si ale ei de interes chiar daca asta nu se intampla in mod constant...
    in lumea reala acest "a cunoaste" se intampla gradat,necesita cu mult mai mult timp dar are si beneficiul de a vedea reactiile celuilalt si eventual ce masina conduce (glumesc desigur).
    pentru mine blogul este o modalitate de a ma destresa,de a ma intoarce la acele lucrui care imi plac si de care in mod real de multe ori nu am timp...
    nu mi-am propus sa ii cunosc pe cei din virtual,mai mult am spus ca nu vreau sa amestec lucrurile,realul cu virtualul pentru ca in viata reala am prieteni,apropiati,cunoscuti care imi acopera toate "nevoile" ,virtualul echilibrand cum spuneam stresul de la job in principal.
    asta nu m-a impiedicat sa ma intalnesc cu CARMEN cand a trecut prin Bucuresti vara asta si sunt fericita ca am facut-o...este o frumoasa,o persoana calda si deschisa asa cum este si pe blogul ei si in plus are niste ochi spectaculos de frumosi :)
    ca sa raspund intrebarii tale,cunoscandu-te,parerea mea despre tine nu ar avea de ce sa fie diferita,ar fi completata de aspectul tau fizic si de reactiile in timp real la ceea ce ne-am spune si asta este valabil pentru intalnirea cu orice persoana din virtual-din punctul meu de vedere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru acest răspuns absolut cuprinzător.
      Am de făcut o singură remarcă: cele două persoane pe care le-am întîlnit şi în real sunt scriitoare şi le-am întîlnit la Bookfest.
      Ar fi fost normal să le cer autograf fără să-mi destănui la rîndul meu, identitarea?

      Ștergere
  2. evident ca nu dar alegerea a fost oricum a ta in functie de ceea ce tu asteptai sau nu de la cele doua persoane...

    cred ca ar trebui sa adaug ceva la cele ce am spus mai devreme...in fond,totul se reduce la asteptari...acestea difera de la o persoana la alta...poate unii astapta de la acest virtual sa socializeze mai intens continuand asta in viata reala,altii isi umplu doar timpul si motivele pot fi o mie...
    am simtit nevoia sa fac aceasta clarificare pentru ca mi-ai lasat senzatia ca raspunsul meu te-a nemultumit putin avand in vedere ce ton serios ai abordat...sau este doar o perceptie usor eronata pentru ca nu discutam fata in fata? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am avut nici-o aşteptare specială ci, am flecărit la o cafea.

      Şi nu, răspunsul tău nu m-a nemulţumit absolut deloc ba, complet dimpotrivă!!!

      Şi da, se întîmplă uneori să mai fiu şi serios. Drept e că foarte rar dar, orişicît! se mai întîmplă. :D

      Plus de asta nu pot tasta repede şi-s nevoit deseori, să concentrez răspunsurile...

      Ștergere