marți, 21 mai 2013

21 Mai


Ziua bună, tuturor! :)
Mi-am cercetat blogrollul şi n-am observat* a avea legătură către vre-un Costel sau vre-o Elenă; Nu-i nimic,  le urez tuturor celor care-şi serbează astăzi ziua, un mare La Mulţi Ani!
“Sfînţii Împăraţi Constantin şi Elena este o sărbătoare în calendarul bizantin (folosit de Bisericile Ortodoxe și deBisericile Unite cu Roma), fixată pe data de 21 mai. Sărbătoarea îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta.” – spune Wikipedia, unde se poate citi şi legenda potrivit căreia, Constantin, la îndemnul mamei sale, a creştinat imperiul roman.
*Ce bine este să ai prieteni.
A observat Minnie (mulţumesc) că am în blogroll o Elenă:)
 ”Cea mai insemnata realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul ajunge sa fie recunoscut de stat. Insa, el va deveni religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).
Dupa edictul din 313, imparatul scuteste Biserica de impozite, ii acorda dreptul de a primi donatii si le da episcopilor dreptul sa judece pe cei ce nu doreau sa fie judecati dupa legile statului. Va inlatura din legile penale pedepsele contrare spiritului crestinismului, precum: rastignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).” Citiţi mai departe AICI, pe Creştin Ortodox.
Să petreceţi bine! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu