luni, 16 octombrie 2017

Vacanță în Valencia 1

După trei ore și douăzeci de minute de zbor la 11.000 metri altitudine și cu o viteză de zbor (la sol) de 864 km. la oră, minunata pasăre de metal, un Boeing 737 seria 800 a aterizat la Valencia.
Știam că vremea nu este tocmai însorită dar, este plăcută iar cele 18 grade Celsius sunt perfecte pentru un turist care nici nu vrea să scoată limba de căldură, dar nici nu vrea să tremure de frig.
Cei 189 de pasageri așteaptă răbdători să-și recupereze bagajele de cală; o doamnă cam plinuță ne anunță că sunt ceva minute de întîrziere; de ce? pas de pricepe ce spune doamna aceea! În provincia Valencia se vorbește un dialect al limbii catalane, respectiv limba valenciană. Asta pentru că prin secolul al XII-lea, nu știu ce rege a curățat regiunea de mauri și pentru a o recreștina, a adus 700 de femei din Catalunia (unii spun că erau numai fecioare J) și le-a căsătorit cu soldații săi. De aici a rezultat limba locală; aveam să aflăm că ultranaționaliștii nici nu vor să audă de limba spaniolă...  Apoi, regele a împărțit districtul în șapte unități administrative și le-a pus sub conducerea celor mai vrednice familii de nobili, șapte la număr; pe firmamentul unei biserici, acest fapt este comemorat cu șapte perechi de efigii, bărbat femeie, bărbat femeie, etc.
Pînă la urmă, banda rulantă s-a pus în mișcare și a început să aducă rînd pe rînd, valizele. A mea sosit cam în prima treime și ne punem pe așteptat valiza Silviei. O veni, n-o veni, vom vedea. Nu ne prea interesează compensația oferită de firmă în caz de pierdere sau numai de întîrziere. În fine, răsuflăm ușurați: fix penultima valiză care vine, este a doamnei inimii mele J! Booooon...
Ieșim afară și după cum ne așteptam, suntem întîmpinați de doamna Olga, reprezentanta pe plan local a agenției de la care am cumpărat vacanța. Ne spune de la bun început că este basarabeancă și deși este sigură că vom pricepe ce vorbește ea în românește, ne roagă să o îngăduim dacă va face și ceva greșeli. Sigur că o s-o îngăduim! De ce nu? J

Vorbește molcom, moldoviniește J parcă are și ceva accent catalan, parcă și ceva accent rusesc, dar, ce mai contează? Pricepem care va să zică ce vrea să ne spună. Deci. J După ce ne-am urcat în autocarul care ne va transporta la hotel, ne spune că vom face mai întîi un scurt tur al Valenciei, începînd cu centrul nou, unde vom admira cîteva creații ale vestitului arhitect Santiago Callatrava. Respectiv, Podul vechi, Podul nou, și un complex de mai multe clădiri ultrafuturiste ca stil, printre care amintesc Centrul de Arte și de Științe, Oceanograful, un cinema în formă de ochi și altele; n-am reținut numele exact, n-am fost atent dar, ce mai contează? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu