sâmbătă, 24 octombrie 2015

Alcázar de Sevilia  sau Viata pe alei

text şi foto de brindusafrunza
Artă si istorie! 
Imi place sa imi imaginez , pentru o clipa, ca in acest spatiu au fost mai degraba artisti și artizani la lucru decat invingatori și invinși, pentru a daltui istoria Palatului Regal din Sevilia.

Inițial un fort pentru guvernatorii mauri cordobani din sec al X lea , palatul a fost extins sau reconstruit de mai multe ori. Conducatorii mauri almohazi au adaugat in sec al XII lea un nou palat ce se regaseste in prezent in Patio del Crucero. Cand a cucerit Sevila in sec al XII lea, Regele Ferdinand al III lea s-a mutat în Alcázar,palatul fiind folosit ca resedinta principala a multor monarhi creștini. 

Alfonso cel Intelept a înlocuit o mare parte din palatul vechi cu unul singur gotic. Între 1364 și 1366, Pedro a creat bijuteria coroanei Alcázar, un somptuos Palat tributar stilului Mudéjar .La realizarea acestei opere maiestre au participat zidari mauri muncind cot la cot cu artizani din Sevilia şi maeştri din Toledo.

Curtea interioară a palatului este împărţită în două alei, aleea numită Las Doncellas -destinată vieţii publice şi aleea denumită Las Muñecas- destinata vieţii celor ce locuiau în palat.
Gradinile Alcazarului se impletesc frumos aranjate în terase, cu vegetație luxuriantă, cu fântâni și pavilioane în jurul carora respiră prospețime si liniște in Jardin de La Danza, Jardin de Troya, Jardin de la Galera, Jardin de las Flores, Jardin del Principe, Jardin de las Damas, Jardin del Laberinto Viejo, Jardin de la Alcoba, Jardin de les Poetas fiind impresurate cu palmieri, lămai de Cernoda, portocali, magnolie si iasomie si ape si fantani care mai pastreaza in memoria marmurei versetele regelui poet Al Mutamid și a nuntii regale ale lui Carol I cu Isabella de Portugalia.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu