luni, 10 decembrie 2012

Nouă


Calm şi de la capăt. Electoratul a decis: USL a cîştigat alegerile. Avem o nouă configuraţie a Parlamentului. Pînă se va stabili cu exactitate cîte mandate de parlamentar va avea fiecare formaţiune politică, ne rămîne nouă, tuturor românilor, să privim cu luciditate rezultatul acestui scrutin. Cred cu sinceritate că acum, trebuie să lăsăm pasiunile la o parte şi să ne concentrăm pe acţiunile noului Guvern, indiferent care va fi acesta şi indiferent cine va fi primul ministru.
Bucuria deşănţată a celor care-au cîştigat dar, şi mînia (sau tristeţea) celor care-au pierdut, nu ne vor face decît rău nouă, tuturor. Ne revine acum nouă, tuturor, sarcina de a gîndi pozitiv.
Nu mă pot bucura că perspectivele sunt sumbre pentru că, nu mă pot bucura dacă românii o vor duce mai rău de acum înainte. Sper pentru binele nostru comun, ca măcar acum, după alegeri, campania electorală să înceteze şi noul guvern să se apuce în sfîrşit, de treabă. În definitiv, după aceste alegeri, ne revine nouă, tuturor, să admitem că acest parlament a fost legitimat de alegeri democratice.
Am totuşi, o mică observaţie de făcut: slaba participare la vot (circa 40 % din electorat), este foarte departe de estimările actualilor învingători. Grosso modo, dacă 40 % din 18 milioane reprezintă aproximativ 7 milioane de votanţi, 60 % din electorii USL, reprezintă aproximativ 4 milioane dintre cei care s-au prezentat la urne. Nu mai contează acum (decît în perspectivă), de ce participarea a fost destul de slabă (vreme, lehamite, etc).
Ne revine nouă, tuturor, dreptul şi obligaţia de a trage învăţăminte din aceste alegeri şi să privim cu speranţă, la viitor. Dumnezeu să ocrotească România! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu