joi, 27 decembrie 2012

Veşti bune: liber la pileală :)


Pe măsură ce Anul Nou se apropie, multă lume se pregăteşte să sărbătorească cu mai multe pahare de băuturi alcoolice, lucru ce urmează să se facă resimţit pe 1 ianuarie. Deşi mulţi oameni au auzit de un şir de „leacuri” pentru mahmureală, cel mai bun leac este prevenirea. Acum, o nouă cercetare confirmă acest lucru, sugerând că sparanghelul poate ajuta la prevenirea mahmurelilor.
Într-un studiu publicat în Journal of Food Science, cercetătorii de la Institutul pentru Ştiinţe Medicale şi de la Universitatea Jeju au descoperit că mineralele şi aminoacizii din sparanghel previn apariţia mahmurelilor şi joacă un rol de protector al ficatului. Consumul de alcool, mai ales cel cronic, este responsabil de apariţia mahmurelilor şi poate duce la stresul oxidativ al ficatului. „Toxicităţile celulare au fost reduse în mod semnificativ atunci când am aplicat un tratament cu extract din frunze şi lăstari de sparanghel”, a explicat B.Y. Kim, coordonatorul cercetării. „Aceste rezultate oferă dovezi ce atestă existenţa unor funcţii biologice ale sparanghelului care ajută la reducerea efectelor negative ale alcoolului şi protejează celulele ficatului”, a mai spus cercetătorul.
Oamenii de ştiinţă au analizat componentele plantei de sparanghel pentru a identifica porţiunile cele mai utile în prevenirea mahmurelii. Cercetătorii au analizat efectul biochimic al frunzelor de sparanghel şi al lăstarilor asupra celulelor extrase de la şobolani şi de la oameni. Studiul a arătat că frunzele de sparanghel au un conţinut mai mare de aminoacizi şi de minerale decât lăstarii, ceea ce înseamnă că frunzele sunt mai eficiente în protejarea ficatului de efectele dăunătoare ale alcoolului, prevenind astfel şi mahmureala.
Nu este prima oară când cercetările identifică efecte pozitivel ale sparanghelului. Leguma este folosită pe scară largă ca „medicament naturist”, despre care se crede că are efect anti-cancer. De asemenea, funcţionează ca un diuretic şi combate inflamaţiile.
Sursa: Medical Daily

4 comentarii:

  1. Adică atât de cunoscuta zeamă de varză pierde teren?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici mie nu-mi vine să cred.
      Prefer o ciorbă sănătoasă de potroace, sau de burtă. :)

      Ștergere
  2. Interesant. Sparanghelul contine antioxidanti deci e bun pentru reducerea efectelor imbatranirii, daca nu ne intinereste cumva. Cu mahmureala nu am probleme. Nu consum alcool, poate doar de ziua mea. Ori nici atunci.
    Mi-am amintit acum de anii de liceu cand aveam un profesor de filozofie, un tip extraordinar. Extraordinar, dar nu pe motiv de mahmureala. Din alte considerente. Era scriitor si poet, printre altele si in weekend era plecat cu diverse cenacluri literare. Cum lunea aveam folosofie prima ora, trebuia sa ii creem o ambianta cat mai placuta. Aveam un responsabil cu asta care trebuia sa imparta atributiile. Sa gaseasca un responsabil cu moarea, adica sa aduca moare de acasa, un respinsabil cu decorarea catedrei frumos, cu fata de masa si flori, chiar daca ii aduceam flori de rapita de prin balarii, si un responsabil de pozele cu matz, ca iubea pisicile. Doar in ambientul acesta putea incepe ora de filosofie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Moare de curechi? :)
    Este falsă credinţa că alungă mahmureala. Produce sete şi iar te-apuci de beut... :P

    RăspundețiȘtergere