Pe măsură ce Anul Nou se apropie, multă
lume se pregăteşte să sărbătorească cu mai multe pahare de băuturi alcoolice,
lucru ce urmează să se facă resimţit pe 1 ianuarie. Deşi mulţi oameni au auzit
de un şir de „leacuri” pentru mahmureală, cel mai bun leac este prevenirea.
Acum, o nouă cercetare confirmă acest lucru, sugerând că sparanghelul poate
ajuta la prevenirea mahmurelilor.
Într-un studiu publicat în Journal of Food Science, cercetătorii de la Institutul
pentru Ştiinţe Medicale şi de la Universitatea Jeju au descoperit că mineralele
şi aminoacizii din sparanghel previn apariţia mahmurelilor şi joacă un rol de
protector al ficatului. Consumul de alcool, mai ales cel cronic, este
responsabil de apariţia mahmurelilor şi poate duce la stresul oxidativ al
ficatului. „Toxicităţile celulare au fost reduse în mod semnificativ atunci
când am aplicat un tratament cu extract din frunze şi lăstari de sparanghel”, a
explicat B.Y. Kim, coordonatorul cercetării. „Aceste rezultate oferă dovezi ce
atestă existenţa unor funcţii biologice ale sparanghelului care ajută la
reducerea efectelor negative ale alcoolului şi protejează celulele ficatului”,
a mai spus cercetătorul.
Oamenii de
ştiinţă au analizat componentele plantei de sparanghel pentru a identifica
porţiunile cele mai utile în prevenirea mahmurelii. Cercetătorii au analizat
efectul biochimic al frunzelor de sparanghel şi al lăstarilor asupra celulelor
extrase de la şobolani şi de la oameni. Studiul a arătat că frunzele de
sparanghel au un conţinut mai mare de aminoacizi şi de minerale decât lăstarii,
ceea ce înseamnă că frunzele sunt mai eficiente în protejarea ficatului de
efectele dăunătoare ale alcoolului, prevenind astfel şi mahmureala.
Nu este prima
oară când cercetările identifică efecte pozitivel ale sparanghelului. Leguma
este folosită pe scară largă ca „medicament naturist”, despre care se crede că
are efect anti-cancer. De asemenea, funcţionează ca un diuretic şi combate
inflamaţiile.
Sursa: Medical Daily
Adică atât de cunoscuta zeamă de varză pierde teren?
RăspundețiȘtergereNici mie nu-mi vine să cred.
ȘtergerePrefer o ciorbă sănătoasă de potroace, sau de burtă. :)
Interesant. Sparanghelul contine antioxidanti deci e bun pentru reducerea efectelor imbatranirii, daca nu ne intinereste cumva. Cu mahmureala nu am probleme. Nu consum alcool, poate doar de ziua mea. Ori nici atunci.
RăspundețiȘtergereMi-am amintit acum de anii de liceu cand aveam un profesor de filozofie, un tip extraordinar. Extraordinar, dar nu pe motiv de mahmureala. Din alte considerente. Era scriitor si poet, printre altele si in weekend era plecat cu diverse cenacluri literare. Cum lunea aveam folosofie prima ora, trebuia sa ii creem o ambianta cat mai placuta. Aveam un responsabil cu asta care trebuia sa imparta atributiile. Sa gaseasca un responsabil cu moarea, adica sa aduca moare de acasa, un respinsabil cu decorarea catedrei frumos, cu fata de masa si flori, chiar daca ii aduceam flori de rapita de prin balarii, si un responsabil de pozele cu matz, ca iubea pisicile. Doar in ambientul acesta putea incepe ora de filosofie.
Moare de curechi? :)
RăspundețiȘtergereEste falsă credinţa că alungă mahmureala. Produce sete şi iar te-apuci de beut... :P