joi, 1 august 2019

Nazare

În drum spre această localitate trecem printr-o pădurice de pini, numită Pădurea lui Ines, pădurice care a ars în urmă cu doi ani dar a fost replantată  de localnici în amintirea momentelor romantice petrecute aici și mai ales ca și urmașii lor să aibă loc pentru întîlniri romantice și nu numai. Iată o familie care a venit la  pick-nick, folosind cuptorul de piatră special construit aici pentru grătar. Nimeni nu lasă murdărie în urmă, oamenii se comportă așa cum este firesc, civilizat.
Este un mic sătuc pescăresc în plină transformare urmînd a deveni o dinamică stațiune turistică a cărui denumire vine de la biblicul Nazareth. Am lăsat autocarul într-o parcare și am luat-o voinicește către biserica numită  Nossa Senhora da Nazare din secolul al XII-lea. Este o vreme mohorîtă și Ioana ne spune că acest lucru cu totul și cu totul neobișnuit pentru Portugalia, mai ales în acest anotimp. Nu se prea văd nici locuitori nici turiști, doar cîteva tarabe la care niște femei îmbrăcate chipurile în costume tradiționale, vînd dulciuri și artizanat.
De sus de la belvedere se vede oceanul agitat și o plajă pustie acum dar intens folosită în vremurile bune.







Mergem întins către locul unde Ioana ne promisese papa bun. Descindem la Taberna da Praia. Robi s-a ocupat de comandă, vom vedea ce vom primi J Deocamdată Silvia a căpătat un pahar gulerat cu bere pression iar eu savurez un pahar de vin roze, rece și foarte bun.
Avem o priveliște minunată către o plajă din păcate pustie pentru că repet, acestă vreme urîtă este atipică pe aceste meleaguri.




Drept gustărele avem două recipiente minuscule, unul cu ceva cu usturoi celălalt plin cu măsline, plus un rotocol de brînză. Bună brînza? Foarte bună J Se numește Flor de Vale, este de origine portugheză și făcută din lapte de vacă. Boțul de brînză are vreo șapte cm diametru și o înălțime de trei; are o crustă galbenă la exterior iar miezul este alb-untos. Foarte gustoasă!
Silvia a vrut pește la cuptor iar noi am luat tocană de pește, o specialitate locală, bună de numa numa J Mă așteptam la peste suta de euro dar ne-au luat numai 70 cu ciubuc cu tot. Așa mai merge!
Am venit, am văzut, am păpat, este vremea să pornim către Batalha.

Un comentariu: