Dacă la Sulina am vizitat cea mai estică biserică ortodoxă din România, aici
vom vizita cel mai vestic punct al europei occidentale, Cabo de Roca. Pe drum
pînă acolo, am aflat că vinurile portugheze, cu excepția vinului de Porto, nu-s
cunoscute peste hotare pentru că podgoriile sunt micuțe și abia pot asigura
consumul intern. Așa o fi dar, pentru mine chestia aia de Porto este orice, dar
vin cu hotărîre, NU e!
Am ajuns. Se văd cîteva clădiri, monumentul, peisaj sălbatic, oceanul
furios. Cît pe ce să fim pur și simplu luați pe sus de un vînt năpraznic. Nu
este propriu zis frig dar nici prea plăcut nu este. Ok. Am venit, am văzut, vom
merge mai departe. N-avea rost să zăbovim prea mult pe aici. Am făcut cîteva
poze și am zbughit-o la adăpost către magazinul de fleacuri, pardon de suvenire
J Ca peste tot, acest
magazin oferă lucruri perfect inutile la prețuri nerușinate. Cele cîteva
lucruri cu adevărat utile (pulovere de exemplu) la prețuri și mai nerușinate.
Și iar mă încearcă bănuiala că aceste magazine sunt (peste tot) pur și simplu
spălătorii de bani. Oare de ce-s amestecați cam peste tot, rușii în acest tip
de afacere? HM???
Gata, la drum spre Boca del Inferno și Cascais, un fost sat pescăresc
transformat într-un dinamic centru turistic. Am mai văzut astfel de
transformări prin Turcia, Grecia și mai nou în Benidorm, Spania.
Mergem pe riviera portugheză și vedem cîteva restaurante, hoteluri și plaje
cu acces strict limitat pentru notabilități, potentați, favorizați de soartă și
bineînțeles, pentru mafioți. N-am făcut poze. La ce bun?
În fine. Nu tot locul este exclusivist. Iată că mai sunt și locuri unde
este permis accesul și oamenilor măcar din categoria de mijloc, că sărăcanilor
nu le dă punga voie să vină L Numeroase hoteluri și
restaurante își așteaptă mușteriii, numai că plaje, mai va! Locul este stîncos
și abrupt peste tot. Suntem la Boca del Inferno. Nu mai am chef de o porție de
frig așa că rămîn în autocar (singur J ) O să-mi povestească Tandemul
măcar cu parcimonie ce-a văzut (vezi să nu J )
Am ajuns la Cascais. Avem o
oră pe cont propriu, unii merg la schopping, alții merg să vadă celebra plajă Estoril, noi
mergem la o crîșmă J Silvia vrea bere la pahar, pression, cum ar fi pe la noi bere la
halbă, adică la butoi. Cam asta este ierarhia berii: la butoi, la sticlă și
ferească-te sfîntul de berea
la pet de plastic, bleah! Nici vinul la plastic nu-i recomandabil. În fine.
Eu vreau vin că nu mai pun
bere pre limba mea alături de pește, în veci! Am greșit o dată, salut! Le
spunem că avem timpul limitat, sunt obișnuiți, este ok. Pentru Tandem ospătarul
a adus un castron plin cu un soi de sos roșu în care 4 scoici își etalau
delicioasa lor mărgică de carne. Scoicile sunt înfipte într-un fel de orez
special, iar în orez tot felul de drăcii denumite fructe de mare își duc
ultimele clipe ale existenței. Nu le prea mai am eu cu engleza dar m-am prins
la timp și i-am spus ritos ospătarului că eu vreau only fish. Aperitiv din partea casei (vorba vine J ) trei casolete mititele cu unt și o farfurioară cu
măsline. Îmi aduce și mie farfuria cu pește, miroase bine, cer lămîie, pun o
leacă de sare și combinația a devenit excelentă la gust. Ca garnitură doi
cartofi natur, morcovi fierți și un soi de fasole verde atît de subțire, că am
crezut că sunt alge.
Arăt către castronul
Tandemului. – Paella? – nu. Araz de marisco, adică orez cu fructe de mare. Ok prietene,
tu ca portughez n-o să recunoști niciodată că asta tot paella este, pentru că
așa o denumesc spaniolii J
Ce fel de pește am păpat eu? Cică
se numește ”stone bass” și pare a fi o fină specialitate. Ca preț dar și ca
gust, cam așa a fost… În total, un sutar cu ciubuc cu tot. De euro. Să-mi fie
rușine Estoril că nu mă interesează plaja ta! Îmi este? NU J Fără poze? Fără. La drum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu