sâmbătă, 27 iulie 2019

09 iulie 2019. Brațul Chilia


Este ora 08,30 și suntem deja la bordul unuia dintre cele trei vapoare deținute de compania care deține și hotelul.

Am luat un mic dejun surprinzător de bogat și de variat. Aseară am oprit aerul condiționat care pe mine mă deranjează foarte tare, (nici Silvia nu-l agreează) și am deschis geamul protejat contra gîngăniilor de o plasă subțirică de metal. Am dormit cu întreruperi dar ne-am odihnit suficient. Vremea este frumoasă deși ceva nori par să se zburlească la noi.  Este o leacă de răcoare dar se poate rezista doar în cămașă. Oricum, eu în afară de cămăși n-am luat nimic pe post de haină, pulover, etc. Am în schimb umbrela că frigul ca frigul, pe mine ploaia mă indispune total. Am pornit. Ghidul face o scurtă istorie a dunării, origini trei brațe, vărsare trei canale, lungime totală 2840 de km și coincidență, totalitatea canalelor din Deltă însumate, totalizează tot atît! Traseul nostru: Tulcea, Ceatalchioi, Padina, Ismail, Chilia veche. Povești despre disputele ucraino-ruso-moldave-românești, despre pescuitul ilegal și barbar (cu explozibil), povești despre barjele abandonate – peste o sută! (vezi Doamne, în conservare), povești povești povești. Ajungem la o bifurcare unde din stînga Dunărea vine de la Galați, iar noi mergem la dreapta, adică intrăm pe brațul Chilia.
Uluitoare diversitatea speciilor de păsări! Dunărea este cel mai internaționalizat fluviu, străbate 10 țări și patru capitale, iar în bazinul său geografic sunt 80 milioane de locuitori (doar atît?). Mergem pe marginea canalului și malurile par aproape; în realitate, lățimea canalului este aici de 1000 metri! Trecem și pe lîngă un stol de pescăruși așezați pe luciul apei.
Cît vezi cu ochii, apă, zburătoare și copaci. Și miliarde de tone de pești sub luciul apei. Abia acum înțeleg cît de imensă este inestimabila deltă. Și mă bufnește rîsul cînd îmi amintesc că un ins caraghios, un bețivan care se dădea drept jurnalist, chiar credea că EL este guvernatorul deltei. EL! Mbuahahahahaha J Iată: imediat ce-am amintit de L.M. vedem pe partea dreaptă un imaș pe care pasc bineînțeles, niște vaci. LOL J
Sunt și drumuri de acces, am văzut și automobile și pescari amatori.  
Păcat numai că s-a cam înorat și s-a cam făcut răcoare. Am coborît la sala de mese, acoperită, unde este cald și Iglesias creează o atmosferă tihnită. Julio nu Enriche.
Am ajuns la Ismail, port unde vine minereu de fier din Ucraina pentru combinatul din Galați.
Pînă aici se întindea Moldova lui Ștefan cel Mare. Ismail este legat de Galați și cu o șosea de 90 de km. Iată-l și pe prietenul lui Daea, cor-mo-raaa-nuuuul J Pare-se că un cormoran papă pînă la un kg de pește, zilnic. Așa și? Are balta pește!
Iată și un releu al KGB care monitorizează tot tot tot, chiar și pe noi J.
Iată și un siloz construit de Saligny. Prolific inginerul acesta!
Mergem și tot mergem. Peisajul a devenit monoton. Vremea urîtă i-a alungat pe turiști cu rare excepții în sala de mese, de jos. Ce liniște era pînă să vină ceilalți! Acum toți tolocănesc la foc automat, asta e!
Astăzi nu vom parcurge și ultimii 22 de km pînă la mare dar mîine, la Sulina vom avea timp la dispoziție să vedem și portul și marea și cine mai știe ce.
Deocamdată, un stol de pelicani se rotește pe deasupra noastră, oferind un spectacol inedit pentru mulți dintre noi.
Alte imagini







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu