marți, 30 iulie 2019

 17 iulie. Sintra


Am dormit excelent și m-am trezit cu zece minute înainte să sune alarma. Intru pe fluxul de știri, nimic nou sub soarele din romanica, mizerie dîmbovițicană. Ceasul arată 7,35 și alarma nu pornește ??? Și brusc mă bufnește rîsul J Telefonul meu meu antic și fără internet (mă mulțumesc cu tableta) arată ora din Ro, care va să zică aici nu-i decît ora 5,35. dau să mă bag înapoi îm pat, degeaba. Odată trezit nu mai adorm nicidecum. Reiau cititul pe tabletă, un excelent interviu acordat Newsweek de eminentul om de cultură Andrei Cornea, pune diagnosticul exact pe actuala situație politică din Ro: lichelism, hoție și tupeism fără margini. De cumpărat cartea domniei sale Amintiri din epoca lui bibi. O post utopie, unde bibi este Big Brother.
Am citit mai multe cărți ale acestui autor, și am fost încîntat fără excepție de conținutul parte filosofic, parte teologic, domenii unde excelează, la fel și în domeniul lingvistic.
Mergem la micul dejun apoi, valea. Apropo de vremea schimbătoare de pe aici: am scos din valiză atît șapca contra insolației (căpătată la Ottawa dar și geaca mea subțire contra ploaie și vînt) J
Din Lisabona am pornit-o spre port. Zona este deluroasă, peisaj superb, autostrada foarte bună și nu foarte aglomerată. Ioana vorbește fără oprire, asta e, mă voi documenta din cartea Portugalia, despre care am mai amintit. Nesperat de bună infrastructura, nenumărate pasaje supra traversează șoseaua, nici pomeneală de intersecții. Multe multinaționale își etalează  reprezentanțele pe marginea autostrăzii. Din cîte am auzit (și văd aici) Portugalia este formată din mici comunități, adică orășele nu metropole.
Am ajuns la Sintra. Citez din cartea menționată cu ortografie cu tot J .
”Este situata la culmile nordice ale Serrei de Sintra, intre inaltimi, paduri si isvoare. Orasul este linistit plin de verdeata, fiind un loc de retragere al monarhilor portughezi si au adapostit figure mai importante ale artei si literaturii nationale, ca Luis de Camoes, Gil Vecente sau Joao de Barros. Orasul cand te plimbi pe strazile centrului iti da senzatia ca esti intr-un oras al artistilor prin cantitatea magazinelor de artizanat si al antichitatilor ce se gasesc la fiecare pas. Locul Vila Velha de Sintra este declarat Patrimoniu al Umanitatii de catre UNESCO in 1955. (…) constructia acestuia s-a facut in timpul regelui D. Joao I la inceputul secolului XV cand s-a ridicat o parte din constructie, printre care si bucataria, ce inca mai conserva unele obiecte veichi cu care se pregateau balurile regesti; a doua faza la inceputul secolului XVI, pe timpul regelui D. Manuel I care a marit constructia palatului.”
Bon. Am mai aflat că palatul încă mai este închiriat pentru diverse ocaazii, iar bucătăria este funcțională inclusiv cu vechile recipiente! Aici am făcut grămadă de poze, atît înainte de a intra în palat, in interior dar și după ce-am ieșit din el, iar Tandemul a pornit vitejește la cumpărături J













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu