marți, 30 iulie 2019

Am plecat spre hotel


trecînd prin mai multe străduțe și străzi sau bulevarde. Am trecut prin mai multe piețe importante ale orașului, comod așezați în autocar. Suntem obosiți și cam lihniți. Am să citez iar, din cartea Portugalia cumpărată de la Mănăstirea Batalha, o nouă ediție într-o simpatică tentativă de limbă română J Citez exact, inclusiv ortografia originală, un paragraf despre oraș.
”Lisabona este unul dintre cele mai frumoase din Europa, fiind un port transoceanic printre primele locuri. Se intinde de-a lungul partii nordice, la gura raului Tejo, cuprinzand sapte podisuri – dintre care se evidentiaza Monsanto, cu 226 metri de altitudine. A fost o veiche colonie feniciana, dar si capitala romana a Lucitâniei, numita Felicitas Julia, nume pus in amintirea lui Julio Cesar. Orasul a fost invadat de catre barbari, iar in secolul V a fost o puternica piata pentro vizigoti. Cucerita de catre arabi in 714, in secolul XII a fost castigate de regele D. Afonso I. In anul 1225, a fost aleasa capitala a regatului, inainte fiind capitala Coimbra. Secolele XV si XVI au marcat apogeul orasului, fiind cunoscuta ca ”regina a Tejului” constituind punctul de incepere in descoperiri si in cuceririle vremii, indreptandu-se spre Africa si in lumea intreaga. In ziua de 1 noiembrie 1755, un cutremur, o inundatie si un incendiu au distrus complet orasul. Lucrarile de constructie au inceput de la un proiect facut de celebrul Marques de Pobal, extinzandu-se pe toata durata secolului. La 25 aprilie 1974, Fortele Armatei comandate de generalul Spinola deruteaza regimul totalitar avand loc cunoscuta ”revolutia dos cravos”. Dupa impulsul provocat de Expunerile Universale, din 1998 orasul traieste un nou moment de crestere economica  si culturala.” Limpede nu? J Aceste  lucruri ni le spusese și Ioana, mult mai elaborat dar, pas de notează, am mai spus de ce. Nu știu de ce n-am făcut ceva poze; am oprit pentru masă, o oră, Ioana ne arată mai multe restaurante și-l alegem pe cel recomandat de ea. Plîngeam după soare. Iată a venit și acum nu știm pe unde să mai căutăm ceva umbră că ardeeeeee J
Am intrat. Mic, plin și înghesuit, 5 ospătari abia abia făceau față împreună cu doi barmani bine instruiți și știutori că timpul este la mare preț. A comandat Robi trei farfurii cu pește (cod alb), porții duble cu garnitură de orez și salată verde + roșii + morcovi + măsline, 8,90 euro porția, două beri a cîte 4,20 (bleah, bere la pește). Foarte mult, foarte bun și foarte ieftin, cred.
Ne-am grăbit de pomană, autocarul a pățit habar n-am ce, și pînă au transferat bagajele într-altul, am stat de pomană la umbra copacilor pe un bulevard. Am ajuns la hotel. Ioana ne arată de unde putem cumpăra cîte ceva de la un Mall, apă mîncare bere și alte mistere. Facem ședință pentru excursiile opționale neincluse în prețul inițial (880 de persoană), astea mai fac încă fix 495 de euroaice, dar face J.
Eu nu mai plec nicăieri, face Tandemul tot ce este necesar. Hotelul nu este prea mare, mic și cochet, aproape de centru, e bine pentru cei care stau pe loc aici, adică nu merg la excursiile opționale, și habar n-au ce pierd.
Camera foarte curată, tv, frigider, dulap cu seif J pat dublu, canapea, masă cu veioză și un scaun, perfect. Nu știu cum să închid aerul condiționat, asta e, cînd va veni Robi. Na drăcie! Cînd am pornit teveul mi-a dat binețe J
A venit tandemul victorios: au găsit și bere și mergem și în toate cele trei excursii opționale. Suntem invitați la o seară de Fado dar nu, eu chiar NU am chef de lamentații portugheze de extracție arăbească!
Bon. A rezolvat Robi aerul condiționat și mi-a aprins veioza superfuturistă căreia eu nu aflat misterul… Acum el s-a retras la el în cameră iar noi sporovăim și bericim. Mine programul este mai lejer, mergem la Sintra, fosta reședință regală și nu numai. Deocamdată noapte bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu