vineri, 3 octombrie 2014

Atenţie Malta, venim!

Este ora 17,30 şi ne aflăm în plin zbor către Malta. La aeroport formalităţile au decurs uşor şi rapid - călătorim doar cu buletinul J - şi după o scurtă aşteptare la poarta 26, am pătruns la bordul unui Airbus 320 cu 165 din cele 180 de locuri ocupate. Trei stevarzi şi o stevardiţă se plimbă printre fotolii şi ne oferă exact ceea ce unul dintre cei trei ghizi ne promisese: un sandviş minuscul şi ceva de băut la alegere; apă, suc, ceai. Plus o micro prăjiturică şi cine doreşte, un soi de apă colorată pe post de cafea. Nu, mulţumesc frumos! Am atins deja plafonul de zbor – 11000 m. – motoarele torc lin, cerul este de un albastru incredibil – culoarea predominantă în apele malteze –, rar se mai văd ceva norişori, totul sub imperiul unui soare strălucitor. Stăm chiar în dreptul aripilor (foarte aproape de motoare) şi e cam zgomot dar, cum călătoria durează doar două ore, e suportabil. Ghizii ne-au oferit programul suplimentar, necuprins în pachetul de bază (avion, taxe aeroportuare, cazare, demipensiune – mic dejun şi cină –, asistenţă ghid). Cum ştiam oferta încă de acasă, am decis rapid: TOT! J Pentru astăzi nu avem în program decît cazarea şi acomodarea cu împrejurimile. Ca să nu pierdem timp după aterizare, cei trei ghizi au colectat încă din avion banii de la cei care au decis să se înscrie la unul sau la mai multe trasee suplimentare, unul pentru fiecare zi. Cine nu doreşte suplimentul, este pe cont propriu şi merge cu mijloacele de transport locale, unde vrea.
Ca să nu ne plictisim, unul dintre ghizi, Ianoş, ne dă cîteva lămuriri: nu există în Malta nici hoţi, nici cerşetori; se pare că au încercat nişte ţigani dar, au fost rapid descurajaţi pentru că poliţia malteză nu ştie de glumă şi nici prea democratic nu se poartă cu infractorii – pe scurt, îi rup în bătaie J. Totuşi: în plin sezon – adică mai tot timpul – sunt angajaţi muncitori din estul europei şi nu se ştie cum se face dar, mai niciunul nu se descurcă prea bine la aritmetică aşa că mare atenţie cînd le dai bancnote mai mari de zece euro J. Se pare că nici maltezii nu-s prea buni la aritmetică J. Bancuri de ghid ghiduş: n-am păţit aşa ceva nicăieri, cu o singură excepţie dar nu în Malta ci în Sicilia, la Taormina dar despre asta, mai tîrziu!
De la aeroport pînă la hotel peisajul este arid; palmieri, eucalipţi, măslini, portocali, rar cîte un petec de pămînt cultivat. Case frumoase dar nu prea spaţioase – cam ca în Grecia – împrejmuite cu zid de piatră nu din lemn pentru că pădurile au fost defrişate în vremuri străvechi. Şi casele şi zidurile împrejmuitoare sunt preponderent construite dintr-un soi de piatră calcaroasă de culoare galbenă, piatră de la care provine chiar şi denumirea Arhipelagului Malta. Vechea denumire a insulei principale, Malta, era Melita (miere) dar nu pentru că pe aici s-ar produce cumva miere ci, pentru că acele ziduri erau – şi sunt – de culoarea mierii.
Mai aflăm că pe insula Malta nu există (decît cîteva) isvoare, toată apa necesară în gospodării - spălat, gătit, etc, - fiind obţinută prin desalinizare şi transportată peste tot unde este nevoie, printr-o vastă reţea de conducte. Există totuşi la adîncime (45 m.) pungi de apă provenite din apa de ploaie dar, exploatarea ar fi costisitoare şi foarte limitată ca perioadă de timp deci, nerentabilă. Totuşi, apa obţinută prin desalinizare nu este tocmai potabilă aşa că toată lumea bea apă îmbuteliată, apă adusă din Sicilia care se află la numai 98 de kilometri de Malta. Doar pentru producerea berii şi a sucurilor se foloseşte puţina apă provenită din puţinele isvoare din insula Malta. Cele mai multe centre de producţie se află pe insula Gozo, insulă care este a doua ca mărime din arhipelagul Malta, insulă pe care apa nu mai este chiar atît de rară. Dar despre aceste insule, mai tîrziu.
 Deocamdată, am ajuns în localitatea Qawra (litera q nu se citeşte niciodată iar W se citeşte U) la hotel Bella Vista unde vom fi cazaţi permanent. Patru stele afişate vizibil, trei spun eu şi ştiu ce spun! Deşi am ajuns mai tîrziu decît este de obicei deschis pentru cină restaurantul (cu circuit închis), am fost aşteptaţi şi ospătaţi binişor. Aici băuturile nu-s cuprinse în preţ dar, asta nu-i o problemă pentru că barul este deschis pînă dincolo de miezul nopţii. Inspectăm urgent camera şi pînă să ne biruie somnul ne aprovizionăm cu ceva bere şi stăm la taclale pe terasa de lîngă piscină. Apoi, la somn! Bine te-am găsit, Malta! De mîine te vom cutreiera în lung şi în lat J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu