Revenim din turul
celor trei oraşe la hotel pentru puţină odihnă şi ceva de mîncare pentru că
peste vreo trei ore (adică la ora 20) mergem la festivalul uleiului de măsline,
un fel de sărbătoare a recoltei dar, atenţie! nu este nimic regizat – cel puţin
aşa ne-a spus ghidul. Ţăranii din Zeitun
- care se traduce măslin / ă, - au această tradiţie din vechi timpuri şi se
pare că nu au contaminat-o în scop turistic deşi, turiştii sunt primiţi cu
bucurie şi cu mărfuri de tot felul, nu doar cu uleiul tradiţional. Văd eu
diseară ce şi cum.
Deocamdată sînt
obosit nu atît fizic cît mental. Din nou, o sumedenie de informaţie audio şi
vizuală s-a abătut asupra noastră şi este imposibil să notezi şi să procesezi,
tot ce auzi şi vezi.
Prima surpriză uriaşă - s-a produs la Mosta = un orăşel de
numai cîteva mii de locuitori (pauperi!) a fost în stare să producă un
aşezămînt bisericesc care să rivalizeze cu Vaticanul şi cu Hagia Sofia din
Istanbul. A doua mare surpriză, la Valetta = imposibil de crezut că un orăşel
de cîteva mii de locuitori, a putut să construiască o catedrală care poate
rivaliza ca splendoare cu orice aşezămînt bisericesc din toată lumea creştină
BOGATĂ! Intermezzoul de la Mdina (citeşte emdina) nu face decît să întregească
în modul cel mai fericit acest mozaic de artă şi istorie care îmbină în Malta
civilizaţia a trei continente şi cultura mai multor popoare. Este uimitor cum
oamenii acestui pămînt s-au încăpăţînat să construiască un habitat confortabil,
în ciuda celei mai mari penurii de resurse care poate fi imaginată: apă se
găseşte numai pe insula Gozo iar lemnul şi mineralele lipsesc cu desăvîrşire. Chiar
şi puţinele parcele cultivate sunt pe terenuri acoperite cu pămînt adus din
Sicilia!
Maltezii au fost
stăpîniţi de toate sau aproape toate popoarele din bazinul mediteran: romanii,
arabii, italienii, francezii, mai rar grecii dar foarte multă vreme de turci.
Napoleon a stăpînit Malta mai puţin de doi ani pentru că a fost alungat de
englezi cu implicarea masivă a faimosului amiral Nelson în 1800; britanicii
n-au mai plecat de aici decît în 1974, la 10 ani de la declararea
independenţei. Britanicii au plecat (nu chiar de tot) dar parte din
administraţia britanică şi-a lăsat amprenta benefică asupra acestei republici.
Circulaţia este pe partea stîngă, limba engleză este limbă oficială alături de
limba malteză, bucătăria are influenţe din mai multe culturi (turcă, engleză,
malteză, arabă, etc), personalul este atent şi îndatoritor şi cred că ar mai fi
multe lucruri bune de spus, dar să le spună cine a locuit aici mai multă vreme.
De pildă, o parte dintre britanici cumpără locuinţe în Malta pe care le
închiriază în timpul verii şi în care locuiesc chiar ei pe timpul iernii atît
pentru că preţurile sunt aici mai mici decît în Anglia dar şi pentru că clima
este mult mai blîndă: în Malta, nici în toiul iernii temperaturile nu coboară
sub 17 grade Celsius.
Revenind la
sărbătoarea dedicată recoltării maslinelor. Oraşul Zeitun (măslin/ă) are cam
11000 locuitori şi este atestat cu documente încă din secolul al VII-lea. Cel
care a ridicat această localitate la rang de oraş, a fost ultimul Mare Maestru,
cel care a predat Malta fără luptă lui Napoleon, cel despre care am povestit
foarte pe scurt în episodul anterior: Ferdinand
von Hompesch zu Bolheim. Cert
este că nici nu prea avea încotro: Malta era apărată atunci numai de cîţiva
Cavaleri şi aceştia n-aveau cum să se opună armatelor lui Napoleon. Să trecem,
peste.
În drum spre Zeitun,
ghidul ne mai spune aparent serios că dacă tragi o linie orizontală cam pe unde
este aeroportul, lîngă oaşul Luqa (citeşte lua) obţii două regiuni: Malta de
nord şi Malta de sud. Malta de nord este mult mai bine amenajată inclusiv pentru
turism, Malta de sud fiind ceva mai puţin amenajată pentru că, aici lenea
mediteraneeană s-a îmbinat cu calmul englezesc. J . Cred că nu-i decît o glumă a unui ghiduş deşi,
şoferul originar din sud, a confirmat J .
Festivalul se
desfăşoară pe parcursul a două zile şi are o parte laică – azi – şi o parte
religioasă – mîine – pentru că foarte vechi fiind, îmbină elemente păgîne cu
elemente creştine. Întreaga sărbătoare se desfăşoară în jurul bisericii din
centrul oraşului, parte pe şosea şi parte pe parcul special amenajat cu tarabe,
mese, bănci, etc. Biserica este din secolul al XIV- lea şi are hramul Sf. Ecaterina.
Am ajuns. Forfotă
şi veselie. Pe cîteva scene amenajate ad-hoc, artişti locali se produc în faţa
unui public entuziasmat. Greu să deosebeşti localnicii de turişti pentru că
foarte puţini dintre maltezi mai poartă costumele tradiţionale. Peste tot,
lumea mănîncă şi bea, se veseleşte şi în aer se simte destindere şi bunăstare. Este
normal să fie aşa, pentru că la astfel de ocazii se reunesc familiile cu trei
sau patru generaţii şi bucuria revederii este
imensă. Am întîlnit şi noi o asstfel de familie şi am văzut pe viu cît
de tare se bucurau! Pe strada din faţa bisericii defilează fanfara oraşului şi
o trupă de actori care s-au îmbrăcat în straie de Cavaleri.
Peste tot, localnicii
oferă amatorilor produse tradiţionale de tot felul sau obiecte de artizanat. Cu ce
se deosebeşte această sărbătoare de un bîlci de pe la noi? Simplu: aici nu stai
cu frica hoţilor în sîn şi nu auzi manele de nici-un fel! J Am glumit desigur. Am intrat şi în biserică şi am
văzut pioşenie pe feţele celor care se rugau în tăcere. Maltezii chiar sunt un
popor de catolici credincioşi! Nu stăm prea
multă vreme – două ore – şi cam gata. De ce se numeşte această agapă,
Sărbătoarea Uleiului de măsline? Iată: într-un loc destul de bine asediat de
amatori, o presă de ulei produce în faţa noastră, ce altceva? Ulei de măsline!
Fiţi convinşi că uleiul de măsline din galantarele supermarketurilor este „botezat”
chiar dacă scrie pe etichetă, EXTRAVIRGIN! Extra, pe naiba. Abia aici am aflat
ce înseamnă uleiul de cea mai bună calitate: măslinele trebuie culese la
sfîrşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, cînd sunt culese măslinele
temperatura aerului nu trebuie să treacă de 27 de grade Celsius, iar între
momentul recoltării şi presare să nu treacă mai mult de 48 de ore. Şi nu în ultimul rînd trebuie menţionat că măslinele sunt atent selecţionate, bucată cu bucată! înainte de a fi introduse în presă. Bineînţeles că
uleiul cel mai bun este cel obţinut numai din PRIMA presare la rece. Cum vă
păcălesc negustorii? Pur şi simplu amestecă uleiul de mai slabă calitate cu
mici cantităţi de ulei extravirgin, pentru legea le permite. Dar uleiul pe care
l-am cumpărat noi de aici, are garanţia că a fost produs chiar în faţa ochilor
noştri. Scump? O fi daaaar, merită!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu