duminică, 16 noiembrie 2014

Votarea continuă

După cum a anunţat BEC, prezenţa la vot a fost ceva mai ridicată astăzi la ora 11,00, adică  8,5 %, comparativ atît cu turul întîi din 2 nov = 7,2 %, cât şi cu turul doi de alegeri din 2009, adică 6,8 %. Să sperăm ca acest ritm să se menţină.
Aşa cum ne aşteptam cu toţii, diasporenii s-au aşezat la cozi imense cu speranţa de a putea vota. Autorităţile române conduse de actualul guvern au făcut tot posibilul ca votul românilor din străinătate să fie împiedicat prin toate mijloacele imaginabile: secţii de vot insuficiente, cabine de vot puţine în fiecare secţie, absenţa unor membri ai comisiilor.
Se pare că la Londra tuşul a fost diluat cu apă astfel încît atunci cînd buletinul de vot este îndoit, ştampila aplicată să se dubleze şi să anuleze votul.
La Paris, Meleşcanu le-a sugerat celor care stau la coadă că ar putea vota şi la cea mai apropiată secţie de votare, secţie aflată la mai bine de 280 de km. Cinism? Crasă nesimţire? Grobianism? Toate la un loc plus cea mai cruntă expresie a grăjdănismului* slugarnic.
În Italia cozile ating lungimi de peste un kilometru. Şi aşa mai departe.
Toate aceste lucruri pentru că actualul guvern venit la putere în urma unei lovituri de stat,  nu vrea să cedeze puterea pe cale democratică, pentru că diferenţa dintre democraţia autentică şi democraţia imaginată de pesedei este diferenţa dintre cămaşă şi cămaşa de forţă.
Chiar şi studenţii din campusurile universitare care fuseseră momiţi cu o minivacanţă au rămas în cămine şi au asaltat cabinele de vot.
Aşa că, dacă încă n-aţi votat, mai aveţi destul timp la dispoziţie pentru a putea vota cu speranţa că vom instala în funcţia de preşedinte un democrat autentic.
*grăjdan; ţap ispăşitor autoasumat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu