marți, 9 octombrie 2018

Despre amenzi


Vorbeam despre amenzi. Iată o plăcuţă care avertizează că poţi fi taxat chiar dublu! Şi chiar mai rău decît atît, cum vom vedea ulterior. Voi reveni la acest subiect cînd va fi cazul. Şi va fi!
Este ora 14 şi mai avem cîteva sute de kilometric pînă la destinaţie. Mergem întins. Pe dreapta vedem calea ferată care duce pînă la Quebec, dar noi, iar suntem undeva şi ajungem undeva J (sintagma asta înseamnă că nu ne-am rătăcit, încă, dar suntem pe cale, să) dar dacă GSP-ul tace, mergem înainte.
- Oprim la Mc Donald? Robert ştie că nu-i pot suferi pe patronii acestui lanţ de restaurante, ceva sectanţi, şi că mai degrabă fac foamea decît să gust ceva de la ei. Mă tachinează J De fapt, patronii ca patronii, pur şi simplu preparatele Mc Donald îmi par, ne co mes ti bi le! J
Anunţ pe marginea autostrăzii: viteza costă puncte! Limpede că nu prea e de glumă pe aici cu legea!
Din nou, restricţie de viteză (foarte dese restricţiile) pentru că drumurile sunt într-un proces continuu de întreţinere deci nu aşteaptă nimeni ca drumul să fie plin de hîrtoape ca să-l închidă de tot ca să-l repare. Singurul care se conformează (aproape) total, este Robert. Explicaţia sa este simplă. Cînd primeşti permis de conducere ai 12 puncte. Dacă le pierzi, permisul se anulează şi ai dreptul de a te prezenta la examen iar, peste DOI ani! Între timp, ca pieton, aşa cum am mai spus, eşti fiul ploii. Ca turist contează mai puţin dar pentru un om care munceşte este o pedeapsă cruntă!
După perioada de restricţie, Robert rulează lejer cu 110 – 115 km / h. La 120 pierzi trei puncte, iar pînă la 140 pierzi patru. Pentru centură pierzi două aşa că, NU prea e de glumă! Viteza sau permisul, vă rog!
Nici la telefon nu răspunde Robert cînd este la volan. Disciplinat şofer este băiatul nostru, chapeau!
Si am mai înţeles că poliţiştii de la brigada rutieră, deşi NU recunosc, au bonus dacă ating un plafon de TICHETE (amenzi). Chiar acum trecem pe lîngă o patrulă de poliţie cate tocmai îl trăsese pe dreapta pe un delincvent. Deci sunt la datorie băieţii şi-s puşi pe treabă!
Ieşim de pe şosea pentru o mică pauză. GPS-ul protestează J Ia mai taci dihanie, ia mai taci J Zice Robert: mai bine că am făcut pauză, tot este accident pe autostradă. GPS-ul dixit despre accident. Chiar le ştie pe toate fierătania asta cu glas de muiere afectată, nu afectuoasă!
Mergem la pas. Buchon? Nu. Deşi accidentul s-a produs pe celălalt sens, poliţia a restricţionat viteza şi pe sensul acesta. Gata. Restricţia s-a ridicat;  pedală la 115 km pe oră, direcţia Toronto. Pe un panou de avertizare scrie: dacă depăşeşti viteza legală cu 50 km./h, amenda este, ţineţi-vă bine, 10.000 de dolari. ZECE MII! Limita legală este de 100, se tolerează tacit pînă la 115 (doar pînă aici accelerează Robert) dar de la 120 în sus, BELEA!
Mai vrea careva să o facă pe Fitipaldi – pilotul cu decolare verticală? (Fitipaldi a fost un fabulos pilot de Formula 1 care a deţinut pînă în anul 2005, titlul de cel mai tînăr campion.) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu